Blog > Komentarze do wpisu

Mięsne paluszki z marchewką

Składniki

  • masa mięsna:
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 średnie marchewki(ugotowane w rosole)
  • 1 pietruszka( ugotowana w rosole)
  • ćwiartka selera(ugotowanego w rosole)
  • 1/2 cebuli(obrać
  • pokroić i zeszklić)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • sól i pieprz
  • 1/2 czerstwej bułki ( namoczyć i odcisnąć)
  • dodatkowo:
  • oliwa do smażenia
  • do panierowania drobne płatki owsiane

Sposób przyrządzenia

Ugotowane warzywa w rosole rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego.

Wbić jajko dodać obraną, posiekaną i zeszkloną cebulkę oraz namoczoną w bulionie i odciśniętą bułkę.

Mięso doprawić ok.

1 /2 łyżeczki soli, 1 płaską łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Z masy formować podłużne paluszki i obtoczyć je w pokruszonych płatkach owsianych.

Smażyć na oliwie na rumiano z obu stron.

Podawać z ulubionym sosem

poniedziałek, 24 września 2012, lobza8
Tagi: mięsne

Polecane wpisy